Постинг
04.02.2012 17:37 -
Домашно гурме
Автор: gwendoline
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6710 Коментари: 16 Гласове:
Последна промяна: 04.02.2012 20:20
Прочетен: 6710 Коментари: 16 Гласове:
26
Последна промяна: 04.02.2012 20:20
Пак ме нападна кулинарната муза. От известно време се старая да разнообразявам домашната кухня и се опитвам да пресъздавам разни вкусотийки, дето сме опитвали по ресторанти или съм гледала по телевизията.
Днес отново съм на вълна сьомга, очевидно много се харесва на всички у дома, а аз се специализирах в една много лесна, напълно импровизирана "рецепта". Нали вече съм казвала, че обичам лесните и бързите неща?
Осигуряването на няколко котлета сьомга е най-трудното в цялата работа. Прясна сьомга се продава на много малко места, обаче замразени котлети се намират в почти всички супермаркети. Днес опрях до замразена сьомга, нямах време да ходя до щанда с прясната риба в Халите.
За около пет минути забърках смес от 1 супена лъжица горчица, сока от половин лимон и зехтин на око (май беше към 2-3 супени лъжици), след което намазах от двете страни котлетите и ги наредих в тавичка. Отдолу сложих хартия за печене, защото не обичам да мия загорели тави. Това, което според мен е гвоздея в тази абсолютно обикновена рецепта, е настърганите резенки морков (действах с картофобелачката). По време на печенето се стопяват и леко загарят, като освен интересен вид, придават и много приятен привкус на котлета.
Към днешната сьомга сложих салата от рукола. Видях я в магазина, поучудих се, пък реших да я взема, въпреки че нямах идея как ще я приготвям. Вкъщи интернета ми подсказа - рукола, пармезан, чери домат и босилек. Да, ама не. Нито имах пармезан, нито чери домат- единствено босилека беше налице.
Затова рецептата придоби други съставки - натрошено сиренце, полято със сос от зехтин, малко ситно рендосан лук, горчица и естествено, босилек. Всъщност сосчето разделих на две - едната част за да объркам сиренцето, другата част - за овкусяване на руколата. А, намираха ми се две-три маслини, така че ги метнах и тях вътре. Признавам, че едно доматче щеше да дойде добре на тази салата, но и така се получи вкусно.
Гарнитурата беше задушени аспержи. Купих ги замразени, но може би обърках нещо в приготвянето - станаха жилави и абсолютно безвкусни. Наложи се да ги залея с някакъв сос, в случая - кисело мляко, зехтин, щипка сол и отново любимата горчица. В тази комбинация се напънахме и изядохме два-три аспержа (бльок!).
С две чаши искрящо червено вино днешния късен съботен обяд беше истинско гурме преживяване. Изкуших се да го споделя, защото стана лесно, бързо и много вкусно. Наздраве!
Ран Босилек - Из "Патиланско царств...
Ран Босилек - Из "Патиланско царств...
Ран Босилек (1886 - 1958)
Ран Босилек - Из "Патиланско царств...
Ран Босилек (1886 - 1958)
Ммммммм, превъзходно изглежда :))))))
цитирай
2.
hristo27 -
С домашно червено върви ли? :)))
04.02.2012 19:58
04.02.2012 19:58
С домашно червено върви ли? :)))
цитирайhristo27 написа:
С домашно червено върви ли? :)))
Ами ние такова пийваме! :))
pevetsa написа:
Ммммммм, превъзходно изглежда :))))))
И вкусно си беше! :))
Одма си копирам всичко! Понякога и аз импровизирам и се получават интересни неща, но твоите импровизации са си направо професионални! Да ви е сладко и наздраве! :)
цитирайmagicktarot написа:
Одма си копирам всичко! Понякога и аз импровизирам и се получават интересни неща, но твоите импровизации са си направо професионални! Да ви е сладко и наздраве! :)
Благодаря ти, Меджик, но нищо професионално няма тук и точно затова споделям. Прави ми впечатление, че почти същите неща на ресторант имат безумни цени, а всъщност нито са толкова скъпи като продукти, нито сложни като изпълнение. Да не говорим, че като количество никога не ти стига, а вкъщи има достатъчно за всички, хаха! :))
gwendoline написа:
Благодаря ти, Меджик, но нищо професионално няма тук и точно затова споделям. Прави ми впечатление, че почти същите неща на ресторант имат безумни цени, а всъщност нито са толкова скъпи като продукти, нито сложни като изпълнение. Да не говорим, че като количество никога не ти стига, а вкъщи има достатъчно за всички, хаха! :))
Благодаря ти, Меджик, но нищо професионално няма тук и точно затова споделям. Прави ми впечатление, че почти същите неща на ресторант имат безумни цени, а всъщност нито са толкова скъпи като продукти, нито сложни като изпълнение. Да не говорим, че като количество никога не ти стига, а вкъщи има достатъчно за всички, хаха! :))
без да са професионални, изглеждат повече от такива! И си напълно права за ресторантите, количествата и лудостта на цените! Но светът общо си е луд, така че няма нищо чудно! :) И аз отскоро започнах да ценя повече домашното гурме - вкъщи си е вкъщи, така излиза.
И не си сбъркала със замразената,аз като купих прясна се оказа,че трябва да и стържа люспите.Стържа,псувам,стържа,люспи хвърчат навсякъде,аз пак псувам...ама за 5 човека така си е.
Изглежда страхотно,а аспержите ако не беше казала,че не са станали, хич нямаше и да разбера :))
Абе що не направим един кулинарен блог кооперативно(ако има и други желаещи да заповядат) - ще пускаме снимки с рецепти и коментари и ще приготвим един бидон(за лигите които ще текат след това хехехехе)
Поздрави и си личи,че готвенето не е само задължение за теб :)
цитирайИзглежда страхотно,а аспержите ако не беше казала,че не са станали, хич нямаше и да разбера :))
Абе що не направим един кулинарен блог кооперативно(ако има и други желаещи да заповядат) - ще пускаме снимки с рецепти и коментари и ще приготвим един бидон(за лигите които ще текат след това хехехехе)
Поздрави и си личи,че готвенето не е само задължение за теб :)
kite333 написа:
И не си сбъркала със замразената,аз като купих прясна се оказа,че трябва да и стържа люспите.Стържа,псувам,стържа,люспи хвърчат навсякъде,аз пак псувам...ама за 5 човека така си е.
Изглежда страхотно,а аспержите ако не беше казала,че не са станали, хич нямаше и да разбера :))
Абе що не направим един кулинарен блог кооперативно(ако има и други желаещи да заповядат) - ще пускаме снимки с рецепти и коментари и ще приготвим един бидон(за лигите които ще текат след това хехехехе)
Поздрави и си личи,че готвенето не е само задължение за теб :)
Изглежда страхотно,а аспержите ако не беше казала,че не са станали, хич нямаше и да разбера :))
Абе що не направим един кулинарен блог кооперативно(ако има и други желаещи да заповядат) - ще пускаме снимки с рецепти и коментари и ще приготвим един бидон(за лигите които ще текат след това хехехехе)
Поздрави и си личи,че готвенето не е само задължение за теб :)
Кайти, страхотно предложение, за кооперативния кулинарен блог! Много ми харесва, започвам да го обмислям.Ще бъде отворено за всички желаещи кулинари, начинаещи и напреднали :))
да ги представяме :)) Няма да си мерим ...ммм способностите,само да се забавляваме.Нещо като сайт за чревоугодници -аз например много обичам храната- да я ям,готвя,пипам,мириша и говоря за нея(боже прости ми това е грях )
Ма като те гледам и ти си инфектирана и заразена,не е само щото по ресторантите е скъпо :))))
цитирайМа като те гледам и ти си инфектирана и заразена,не е само щото по ресторантите е скъпо :))))
Мисля, че вече имаме име - Сайт за чревоугодници! :)))))) Съгласна! Ще ти пиша повече после на ЛС
цитирайИдват ми и идеи.
А ти както когато можеш действаме ;)
цитирайА ти както когато можеш действаме ;)
Без фото няма да ме приемите в групата на "чревоугодниците"...или?!
Аз отдавна намеквам, подчертавам и тънко и дебело,но никой не ми се вързва да ми подари фото-(((Ще трябва сама да си купяяяяя.:)))
Поздрави, Гуени малко млади жени/аз тъй си мисля/отделят внимание и влагат старание в готвенето и особено в сервирането и поднасянето на храната.Ти явно си го правиш с желание и ти се получава.
Поздрави за домашното гурме!:)))
пп. И аз имам такива четириъгълни чинийки....пък да кажа...
цитирайАз отдавна намеквам, подчертавам и тънко и дебело,но никой не ми се вързва да ми подари фото-(((Ще трябва сама да си купяяяяя.:)))
Поздрави, Гуени малко млади жени/аз тъй си мисля/отделят внимание и влагат старание в готвенето и особено в сервирането и поднасянето на храната.Ти явно си го правиш с желание и ти се получава.
Поздрави за домашното гурме!:)))
пп. И аз имам такива четириъгълни чинийки....пък да кажа...
14.
gwendoline -
neprosvet - Мм, виж сега, без фотоапарат няма да стане работата! :)))
06.02.2012 17:50
06.02.2012 17:50
Иначе си добре дошла в групата, като направя новия блог, ще ти пусна специална покана! :)
цитирайЩе ви следя! Пък може понякога да гостувам с някой мой "шедьовър" в блога - стига да стане и да се престраша! :)))
цитирайНяма как, ще трябва да тичам към хладилника.
Ти си виновна!
цитирайТи си виновна!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 9950
Блогрол
1. Един женски блог
2. Блогът на him
3. Блогуващия с пилци
4. Nomad by nature
5. Злободневни
6. Reality bites
7. Пътеписи
8. Магически разкази, фентъзи, фантазии, приказки, легенди, историйки, пародии
9. tutankhamon661
10. cooks and bakes
11. Рецепти
12. ddiaries
13. kite
14. Кайти
15. The Law
16. Вкусът на живота
17. Изделия от дърво
18. Regrets
19. Разни
2. Блогът на him
3. Блогуващия с пилци
4. Nomad by nature
5. Злободневни
6. Reality bites
7. Пътеписи
8. Магически разкази, фентъзи, фантазии, приказки, легенди, историйки, пародии
9. tutankhamon661
10. cooks and bakes
11. Рецепти
12. ddiaries
13. kite
14. Кайти
15. The Law
16. Вкусът на живота
17. Изделия от дърво
18. Regrets
19. Разни