Прочетен: 18469 Коментари: 46 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2011 11:56
Заместители, подобрители, всякакви E-та, боклуци, отрови или в най-добрия случай просто фураж. Това е заключението ми след като изслушах откровението на един познат, работил година и половина в транжорна, понастоящем е зает на зеленчуковата борса. Изброявам някои от нещата, които научих без да искам:
- Ябълките са внасят замразени на - 6° С,ни повече, ни по-малко, иначе се появяват кафяви петна и нямат продаване;
- Бананите се внасят замразени и зелени – „узряват” като престояват в хладилни халета, където температурата е строго контролирана;
- Картофите, които се внасят за българския пазар са „фуражни” (цената е десетина стотинки на килограм);
- Краставиците и доматите съдържат единствено ... торове;
- Ягодите се боядисват в червено (защо ли?);
- Саздърмата се прави по следната технология - чака се месото до угние до степен "поява на бели червеи", почистват се и тогава се почва обработката (с химикали);
- Кренвирши и пастети въобще не яжте - спестявам ви съдържанието им;
- Колбаси - също;
- ... има ли смисъл да продължавам?
Къде отива идеята за "здравословно хранене"? Очевидно трябва да се откажа от заблудата, че плодовете и зеленчуците са полезна храна и основен източник на витамини. Днес пазарът не предлага нищо здравословно, дори започнах да се съмнявам доколко безопасни изобщо са "храните".
За месото нещата са ясни. Нагледах се на филми за начините на отглеждане на животни, нехуманно отношение и прочие. И без да гледам филми виждам, че пилешката супа съвсем слабо напомня на някогашната, преди двайсетина години. Просто няма какво да изкараш от днешното пиле, освен антибиотици и кой знае какви други екстри. Изводът е пак същия - не яж месо, ако искаш да си здрав. Ако все пак искаш месце, отгледай си го сам. Хм, тази идея започва все повече да ми харесва. Вече имам две саксии на балкона, едната с магданоз, другата с копър. Зад блока обаче видях ивичка неасфалтирано местенце. Някой знае ли как се сади пипер?
Темата е много изтъркана, но човек явно трябва сам да достигне до истината.
Поздрави на теб! :)
Купешката ябълка най-напред няма никакъв вкус, само на вид го докарва - лъскава, гладка, голяма... и дотам. Домашната, обратното, на вид хич я няма, гърчава, червива, ама вкуснааа! Мирише на плод, а не на химия.
Няма майтап, натам вървят нещата, аз сериозно обмислям откъде и как да си набавям истински храни - ако се наложи, ще си направя градинка дори :)))
искам освен да ми е вкусно, да не е отровно и опасно...И да ти кажа, въобще не е сигурно, че ще оцелеем. Без майтап. Моят скромен магданоз не е никакво модно явление, а вкусово спасение - онзи ГМО "магданоз" от Биллата няма никакъв мирис и вкус, та затова..
Стига с тази столица!
Стига с тази столица!
Всички софиянци обратно по родните села! :))))))
23.11.2011 20:29
Останалите няколко милиона будали кучетата да ги ядат!
23.11.2011 20:32
Стига с тази столица!
Всички софиянци обратно по родните села! :))))))
По скоро столичаните...
Стига с тази столица!
Всички софиянци обратно по родните села! :))))))
За мое огромно съжаление никога не съм имал село.
Като малък прекарвах ваканциите си при баба ми и дядо ми, чийто почти цял живот е минал в София. По майчина и бащина линия - блоковете им са един до друг. Те самите рядко са си ходили по родните места.
Та, нямам село и това си е. При мен абсолютно всичко е свързано със София.
Аз обаче все още имам баба на село и имам къде да видя истинско село, домашни животни и разни други екзотики. Но българското село изчезва, децата ни няма да знаят откъде идва млякото и яйцата, уви...
Но не бих се отказала от един тропически плаж! :))
16.09.2010 12:23 Да, така стоят нещата с храните. Аз купувам плодове зеленчуци винаги от пазара, произведени от българи, пресни и вкусни. Никога не ги ползвам от големите вериги.Много правилно си го казал-държавата прогони българите от родината им, това се случва години наред при всички правителства на прехода, поради некомпетентност и некадърност на болшинството от властоимащите...
http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2010/09/11/selska-filosofiia-po-vreme-na-kriza.603905
Понякога обаче, искам-неискам вземам и от супермаркета, от тая храна с многото Е-та...Няма оттърване от боклуци колкото и да се мъчи човек...
Между другото , вместо да отглеждам био храни, предпочитам да си ги купувам от проверени производители. Често взимам разни зеленилки от тротоарните баби, дори цветя си купувам от тях, такива едни, дребни, градински, миризливи, не като напудрените, пищни букети от цветарските магазини.
23.11.2011 23:05
Понякога обаче, искам-неискам вземам и от супермаркета, от тая храна с многото Е-та...Няма оттърване от боклуци колкото и да се мъчи човек...
За жалост си прав, няма отърваване от боклуците, просто те присъстват във всичко. Яд ме е, че нямам избор за децата си и от малки ги тъпча с тези храни-отрови... Ние поне опитахме от натуралните храни, без консерванти и заместители, те нямат този шанс. Освен ако не направя като 4aiotgluhar4e - био ферма на балкона!
24.11.2011 01:39
Нищо не ви пречи да консумирате тази храна, за която се знае, че се произвежда под най- строг контрол.
Благодаря Ви, за предложената тема и - "...отгледай си го сама..."!
Изненадите са много, но имам деца, които завършиха и желаех да са спокойни.
Стресна ме ситуацията през 1996-1997г., а имах и здравословен проблем.
Всяка армия се нуждае от стабилен тил и артелна.
Защо да ги притеснявам с присъствие, като мога да съм им полезен на масата.
Сърдеха се, че рискувам в трудно време, но събрах от приятели и на 27.07.1997г. получих нотариалният акт.
Бавно и внимателно превръщах нивата в градина и две козички.
Появиха се зетьовете и вече са 4-и внучетата.
Всички са доволни от моя риск, защото пюретата са от моята градина, а техни приятелки се ориентираха към мои продукти.
Вече 14г. не съм използвал и трошичка изкуствена тор, а пръскам само с коприва.
Научих се, че много от растенията се подпомагат и предпазват.
Посещавам ги, разхождам се с внуците по градинките и често споменавам пред другите дядовци и баби, че тяхната помощ ще е най- пълноценна, ако се преместят в някое село, а не да стоят в градинките и чантите им да са пълни с лекарства.
Гледат ме недоверчиво, но животът си е техен и решенията са си техни.
Доволен съм и горд, че съм полезен, няма време за скука, защото работата в градината е постоянна, а няма по- голяма награда от тази, като се появя на вратата и чуя-"...дядо идва и пак е с чантите...".
Колкото и да е трудно, този спомен от грейналите детски лица ме окрилява, подмладява и подтиква да търся в старите книги, как се е произвеждало преди торовете.
Много сте права с Вашия въпрос-"Къде отива идеята за "здравословно хранене?"!
Идеята е жива и може да се поддържа.
Бавно и внимателно може да се обединят няколко млади семейства и да се грижат за възрастен роднина, който обича земеделието.
Техните посещения ще го радват, а самия той, ще лети от усещаната полезност.
Когато дойдох имаше 30 празни къщи, вече няма.
Приятен и добротворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
чувала съм и друг път такива неща за фурните...
Благодаря Ви, за предложената тема и - "...отгледай си го сама..."!
Изненадите са много, но имам деца, които завършиха и желаех да са спокойни.
Стресна ме ситуацията през 1996-1997г., а имах и здравословен проблем.
Всяка армия се нуждае от стабилен тил и артелна.
Защо да ги притеснявам с присъствие, като мога да съм им полезен на масата.
Сърдеха се, че рискувам в трудно време, но събрах от приятели и на 27.07.1997г. получих нотариалният акт.
Бавно и внимателно превръщах нивата в градина и две козички.
Появиха се зетьовете и вече са 4-и внучетата.
Всички са доволни от моя риск, защото пюретата са от моята градина, а техни приятелки се ориентираха към мои продукти.
Вече 14г. не съм използвал и трошичка изкуствена тор, а пръскам само с коприва.
Научих се, че много от растенията се подпомагат и предпазват.
Посещавам ги, разхождам се с внуците по градинките и често споменавам пред другите дядовци и баби, че тяхната помощ ще е най- пълноценна, ако се преместят в някое село, а не да стоят в градинките и чантите им да са пълни с лекарства.
Гледат ме недоверчиво, но животът си е техен и решенията са си техни.
Доволен съм и горд, че съм полезен, няма време за скука, защото работата в градината е постоянна, а няма по- голяма награда от тази, като се появя на вратата и чуя-"...дядо идва и пак е с чантите...".
Колкото и да е трудно, този спомен от грейналите детски лица ме окрилява, подмладява и подтиква да търся в старите книги, как се е произвеждало преди торовете.....
Приятен и добротворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
Благодаря за този обстоен коментар! Радвам се, че има хора като вас, с вашето мислене и действие. Поздрави от мен!:)
Нищо не ви пречи да консумирате тази храна, за която се знае, че се произвежда под най- строг контрол.
Всеки може сам да преценява какво да консумира. За съжаление нашият пазар е залят с хем некачествени, хем скъпи храни.
24.11.2011 10:47
Ми да, какъв е проблема в общите части на блока да затворим овце и всите комшии ще се редуваме да си ги пасем и доим?!
На второ място - когато бях в девети клас, ни водиха на бригада. Ех, тези бригади, романтични вечери с ученическата любов, целувайки се на продънения креват, докато под него отлежават непраните от седмица чорапи, добили миризма на глигут (мелез между глиган и мамут) ;))) Та на тази бригада правехме компоти и конфитюри. Дотогава не бях виждал плъх в компот, обаче видях. Не бях виждал и полуразложен екземпляр от същия вид в разкапаната маса, приготвена за конфитюр, която се обработваше със сярна киселина...
Както и да е, идваме на въпрос за третото и защо Апостола пак се е накъкал в блога - имам честта да познавам много читави хора, работещи в Европейската комисия, DG SANCO (Food & Safety). Оттам знам, че ако човек иска да яде нещо наистина безвредно, е по-добре да живее някъде далеч на село и да си го проивежда сам. ВСИЧКО е химия и отрови! Ябълките, освен че идват замразени, се мажат със силно отровни химикали, които да ги поддържат лъскави и пресни като от картина на Ван Гог в продължение на месеци. Малко по-безобидна е процедурата с бананите и въобще цитрусовите плодове, тъй като там такива методи (поне засега) не са измислени. Месото е тъпкано с антибиотици и е от животни, отглеждани в отвратителни условия (макар и при висока хигиена). И сега идваме до идеята на Апостолов - НИЩО не е така вредно, както немските кашкавали и датското сирене на много ниски цени. В някои страни те са дори забранени. Всъщност в тях въобще няма мляко или нещо млечно, а предимно лой и канцерогенни консерванти. Пипваш осмокракия за няма и пет-шест години, ако плюскаш такава гнас. А шампанизираното вино Розе (говоря за евтините вина
24.11.2011 10:58
От цялата работа е най-гадното, че много от нас нямат избор. Не че не мога да си живея ня село. Има и препитание, както каза Бако Тиквич - търсят се овчари, кравари... С малкия можем да пасем овцете и кравите, но се питам дали той ще го иска... Иначе това лято в двора на къщата в България насадих домати, които бяха хилави, хилави, та се не знае. Съседката идва досущ като в Английския съсед с амониева селитра. Щях да откача - вика няма да ти станат доматите! Така ли? Я веднага от една друга комшийка една тенекия птича тор! Мястото беше обилно наторено с оборска тор, в комбинация с птичата доматите хвръкнаха за два месеца по-високи от мен. В средата на август вече си правехме салатка от наши домати, едри като агнешка главица, докато комшиите още нямаха нищо. Пръскал съм само срещу мана и чернилка (няма как, нали "безвредните" бомби на оная НАТО-вска измет натровиха всичко из западните райони), нищо повече! Съседката с амониевата селитра ми вика, че торта била опасна (тогава беше истерията с краставиците в Германия). Аз й казах, че всяка вечер пия домашна гроздова ракия троен препек 70 градуса. Най-малко двеста грама с комшията Съко Смока. Не бактерия, ами и вируса Ебола да дойде, ще умре за няма и минута. И понеже ракията е домашна, нямах никакви проблеми. В Белгия като се върнах, от три бири 8 процента и ме защрака черния дроб... А после да се чудим защо пияниците на село живеят до 75-80, че и нагоре, пък "богоугодните" градски чеда се тръшват млади и зелени...
Поздрави!
Ми да, какъв е проблема в общите части на блока да затворим овце и всите комшии ще се редуваме да си ги пасем и доим?!
Майтап, майтап, ама това вече е реалност из някои по-крайни квартали на столицата :))))))
ББ- най-далновидния политик! :)) Съвсем прав беше човека, какво му се сърдим..?
Поздрави от мен!
24.11.2011 11:14
И ако за първите наистина ще е трудно за следващите не ми се мисли.
А за храните сте прави, разликата е огромна. Аз например съм късметлия и си ловя риба в реката, и в момент имам една в хладилника, ей такава :
http://www.youtube.com/watch?v=0NcJ_63z-mA
Единствения сериозен проблем е, че конкурента може да ти е истинска мечка гризли :-(.
Честно, не съм си и помислял като дете, че един ден ще съм из районите описани от Джек Лондон в "Дивото зове."
http://balkanec.blog.bg/lifestyle/2011/07/02/pomenik-na-otrovite-s-koito-ni-troviat.775523
От всички не можем да се отървем, но поне от някои.
А и човешкия организъм се адаптира, надявам се...
Ми да, какъв е проблема в общите части на блока да затворим овце и всите комшии ще се редуваме да си ги пасем и доим?!
Майтап, майтап, ама това вече е реалност из някои по-крайни квартали на столицата :))))))
Е сега вече ме отрепА........ под общите части аз имах предвит стълбищните площадки :)))))))))))))
Ще обърна внимание на един важен елемент, който се пропуска, а именно вредата от така наречените хидрогенирани мазнини. Организма обикновено не ги обработва много добре и те задръстват кръвоносни съдове, черва и т.н.
Тези мазнини са евтини и затова почти навсякъде се използват. В това число и в ресторантите.
24.11.2011 13:58
Нали знаете, че Фантастико е правен с пари на ВИС-2, та там излиза, че адвоката им -Добри Тодев, обяснява как е станала цялата схема във 7plus7. net
2. Блогът на him
3. Блогуващия с пилци
4. Nomad by nature
5. Злободневни
6. Reality bites
7. Пътеписи
8. Магически разкази, фентъзи, фантазии, приказки, легенди, историйки, пародии
9. tutankhamon661
10. cooks and bakes
11. Рецепти
12. ddiaries
13. kite
14. Кайти
15. The Law
16. Вкусът на живота
17. Изделия от дърво
18. Regrets
19. Разни